VIDEO Misterul ciudatului avion aerospațial al Chinei: Este prea avansat pentru a fi arătat

<div class=""

Nava spațială chineză a fost lansată pe orbită în decembrie anul trecut – cu două săptămâni înaintea ultimei lansări a avionului spațial fără echipaj Boeing X-37B al armatei americane – în cea de-a treia misiune orbitală cunoscută a unei astfel de nave spațiale chineze.

Aproximativ 268 de zile mai târziu, nava spațială s-a întors la un loc de aterizare fără nume, conform unui scurt anunț din 6 septembrie al agenției de știri de stat Xinhua, care a declarat misiunea sa de testare drept un „succes complet”.

Termenul „avion spațial” evocă adesea naveta spațială a NASA, care a zburat 135 de misiuni între 1981 și 2011, transportând astronauți pe orbită și ajutând la construirea Stației Spațiale Internaționale.

Amintește, de asemenea, și de nefasta navetă spațială Buran a Uniunii Sovietice, care a încheiat cu succes un zbor fără echipaj în 1988 înainte de a fi scoasă din uz. Dar avioanele mai noi care sunt testate în prezent pe orbită de SUA și China sunt considerate a fi mai mici decât o navetă spațială și zboară fără echipaj.

În SUA, X-37B este operat de armată, în timp ce China nu a spus dacă programul despre care se crede că este legat de nava spațială recent aterizată este civil sau militar.

Avioanele spațiale sunt în general ambarcațiuni reutilizabile, similare atât cu un avion, cât și cu o navă spațială, deoarece pot zbura în atmosfera Pământului și în spațiu. Atât nava spațială chineză care s-a întors recent pe Pământ, cât și X-37B a SUA, care a efectuat șapte misiuni de la debutul său din 2010, sunt lansate cu rachete în spațiul cosmic, dar aterizează ca avioanele pe piste, spun experții.

Avioanele spațiale sunt apreciate pentru potențialul lor de a efectua o serie de misiuni pe orbită și de a ajuta țările să răspundă rapid la evoluțiile din spațiu, avansând în același timp tehnologia navelor spațiale reutilizabile care ar putea fi folosită pentru călătorii spațiale ale omului în viitor.

„Nu este surprinzător faptul că chinezii sunt extrem de interesați de avionul nostru spațial, iar noi suntem extrem de interesați de al lor”, a declarat șeful de operațiuni al Forțelor Spațiale SUA, generalul Chance Saltzman, reporterilor la o conferință din decembrie. „Este o capacitate, abilitatea de a pune ceva pe orbită, de a face unele lucruri și de a-l aduce acasă și de a arunca o privire asupra rezultatelor este puternică.”

China nu a spus niciodată ce tehnologii specifice a testat cu nava spațială și nici nu a lansat fotografii ale acesteia, de când a început să opereze pe orbită în 2020.

Un videoclip distribuit pe canalul de socializare al contractorului spațial China Aerospace Science and Technology Corporation, care a anunțat aterizarea navei spațiale din 6 septembrie, a prezentat un banner în loc de imagini. Textul spunea: „Este prea avansat pentru a fi arătat”. Nici măcar numele navei spațiale care a aterizat pe Pământ nu a fost confirmat de guvernul chinez, deși observatorii bănuiesc că este avionul spațial „Shenlong”, care a fost în dezvoltare de două decenii.

Dezvoltarea de către China a vehiculului, despre care se cunosc puține lucruri, vine după ce în ultimii ani s-a străduit să ajungă din urmă SUA, multă vreme cea mai mare putere spațială a lumii, pentru dominația pe orbită și dincolo de aceasta.

Deși capacitățile exacte ale navei spațiale nu sunt pe deplin dezvăluite, media chineză de stat Xinhua a declarat că aceasta urmărește să stabilească metode mai convenabile și mai rentabile pentru călătoriile spațiale în viitor. În timpul misiunii sale recente, nava spațială chineză a efectuat manevre prin care a eliberat un obiect mic pe orbită.

Experții speculează că acesta ar putea fi un subsatelit desfășurat sau un test hardware. Nava spațială s-a angajat, de asemenea, în operațiuni de întâlnire și proximitate cu obiectul, demonstrând capacitatea sa de a se apropia și de a interacționa cu alte obiecte din spațiu.

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Apartamentul secret din vârful Turnului Eiffel: un loc misterios unde nimeni nu poate intra, oricât ar fi dispus să plătească – FOTO

Analiştii financiari CFA România anticipează că rata dobânzii de politică monetară va scădea la 6% la sfârşitul anului