VIDEO Părintele Vasile Ioana face dezvăluiri inedite despre arhidiaconul Mihail Bucă: ‘De departe, ‘Madrigalul’ muzicii psaltice este corul ‘Tronos”

În cadrul podcastului „Armonia lu’ Mina”, realizat de Mina Cristiana, Părintele Vasile Ioana a vorbit cu admirație despre Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale din București și fondatorul Grupului Psaltic „Tronos”. Povestea acestuia, spusă cu detalii emoționante, reflectă atât harul divin, cât și dedicarea profundă pentru muzica psaltică.

Copilărie și începuturi la strană

”Mihail era un copil căruia îi plăcea fotbalul, la fel ca mie. Da, fotbalul era așa, ca un hobby. Însă, Mihail a fost dăruit de tatăl său. Cânta foarte frumos și era un om deosebit. Vezi, ce contează paternitatea. Din copilărie l-a dus la strană, unde a crescut. Avea aceste melisme specifice, de la tată lui le are. Îl iubea mult pe tată lui. Taică-su era un om care te ungea la rană. Îmi amintesc cu emoție de tatăl lui, care era mai mic de statură decât Mihail, era foarte deștept și inteligent. I-a oferit copilului său această dragoste pentru psaltică și melismele pe care Mihail le-a moștenit.”, a spus părintele Vasile Ioana.

Părintele a relatat cum Mihail, încă din copilărie, explora neobosit cunoașterea: primele cărți, primele traduceri și primele drumuri pe Muntele Athos. „Cunoașterea este infinită. Cu cât urci mai mult, cu atât ținta urcă mai sus. Mihail a avut această curiozitate neobosită, care l-a definit mereu”, a adăugat părintele.

Un dar divin și sănătatea sufletească

„Mihail Bucă a primit daruri extraordinare de la Dumnezeu – voce, sănătate trupească și sufletească. Acestea i-au permis să ofere Bisericii tot ceea ce are mai bun”, a subliniat părintele Ioana. Muzica psaltică, considerată o știință, necesită o cunoaștere profundă a monodiei și a gramaticii muzicale, dar și harul divin.

Corul „Tronos” și binecuvântarea Patriarhului Daniel

Părintele Ioana l-a numit pe Mihail Bucă „pionierul muzicii psaltice”, lăudând contribuția sa remarcabilă prin Corul „Tronos”. „Patriarhul Daniel însuși i-a dat numele Tronos, inspirat de Tronuri. Este cea mai fericită ecuație în care ai binecuvântarea chiriarhului tău și tu prezinți lumii frumusețile muzicii psaltice”, a spus părintele Vasile.

Corul „Tronos” a dus psaltica pe marile scene, de la Sala Palatului până în diaspora, prezentând frumusețea și măreția muzicii bizantine. „Știu oameni care au stat în Sala Palatului la concertele lui Mihail și au spus că s-au rugat toată seara. Asta este vocația psalticii: să fie un mijloc prin care omul ajunge la trăirea duhovnicească”, a explicat părintele.

Muzica psaltică – mai mult decât artă

Părintele Vasile Ioana a încheiat spunând: „Muzica psaltică nu este un scop în sine, ci un mijloc prin care omul se întâlnește cu Dumnezeu. Mihail Bucă și Corul Tronos reușesc să aducă această întâlnire în sufletele oamenilor de pretutindeni. De departe, ”Madrigalul muzicii psaltice” este corul „Tronos”. Mihail Bucă, prin pionieratul său, a adus frumusețile psaltice în fața publicului, de pe marile scene. Asta este extraordinar, e un pionierat pe care părintele Patriarh Daniel l-a binecuvântat. Patriarhul însuși a dat acest nume ”Tronos”, gândindu-se la ”Tronuri”. E cea mai fericită ecuație în care ai binecuvântarea chiriarhului tău și tu prezinți lumii frumusețile muzicii psaltice.”

Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, părintele Vasile Ioana va fi prezent la „Caravana Creștină” de la Filarmonica Brașov, un turneu de promovare a muzicii bizantine în România. În cadrul acestui eveniment, corul psaltic „Kirios” alături de Ana Nută și părintele Alexandru Grigoraș vor interpreta muzică tradițională bizantină. „Tronos Junior” vor aduce pe scenă o parte din glasul creștin al celor mici, iar concertul va fi prezentat de Daniel Buzdugan. Evenimentul va include, de asemenea, proiecții și prezentări legate de documentarul de lungmetraj „Sounds of Byzantium” care explorează istoria, semnificația și impactul muzicii bizantine în diferitele culturi și discipline, în artă, în știință și în terapie. Fondurile strânse în urma evenimentului vor fi distribuite către aducerea la viață a acestui film.

Podcastul „Armonia lu’ Mina” continuă să promoveze muzica bizantină și valorile creștine, inspirând generații prin povești de har și dedicare.

Raluca Turcan (PNL): Mi-a stat în gât intrarea la guvernare alături de PSD

UPDATE – Accident între o autoutilitară și tren: o persoană rănită