Bucureștiul este cel mai mare oraș din România, iar statutul său de capitală este considerat un fapt firesc de majoritatea dintre noi. La urma urmei, Bucureștiul a fost capitala Țării Românești timp de secole, iar după formarea României, a continuat să îndeplinească acest rol.
Însă există și un alt oraș care a avut o importanță istorică deosebită, și care poate fi considerat o „capitală istorică”: Alba Iulia. De-a lungul timpului, acest oraș a fost capitală pentru mai multe țări și a jucat un rol crucial în diverse perioade istorice!
Deși termenul „orașul de aur” evocă, în mod obișnuit, imagini din America de Sud și legendele despre El Dorado, în Antichitate, acest titlu se referea la un loc din România!
După cucerirea Daciei de către romani, Apulum (numele de atunci al Alba Iuliei) a devenit rapid cel mai important oraș din provincia romană. A fost capitala guvernatorilor romani și s-a transformat într-o metropolă extrem de prosperă, fiind denumită Chrysopolis, adică „Orașul de Aur”.
În Apulum a staționat și Legiunea a XIII-a Gemina pe toată durata perioadei romane.
După retragerea romană din Dacia între 271 și 275, viața în Apulum a continuat fără perturbări. Ulterior, în 1199, orașul este menționat sub numele de Alba Iulia, inspirat de voievodul Iula, cunoscut și sub numele de Gyula.
Între 1541 și 1711, Alba Iulia a fost capitala Principatului Transilvaniei, iar în perioada 1600-1601, Mihai Viteazul a condus din acest oraș Transilvania, Moldova și Țara Românească. De asemenea, Marea Adunare Națională din 1 decembrie 1918, care a decis unirea Transilvaniei cu România, a avut loc la Alba Iulia.
În 1922, orașul a fost locul încoronării regelui Ferdinand, consolidând și mai mult prestigiul istoric al Alba Iuliei.