„Când spunem că respectăm democrația, înseamnă că nu intervenim în alegerile care au loc în alte țări. (Este important) să respectăm acest principiu și rezultatul alegerilor. Cred că țările UE au respectat întocmai rezultatele alegerilor. Dar vă rog, nu interveniți în alegeri! Și Rusia a intervenit în (alegerile din) România, denunțăm asta! Cred că nu putem permite ca țările partenere să intervină una în alegerile celeilalte”, a afirmat De Croo.
Declarația premierului belgian a fost făcută într-un discurs susținut în cadrul Harvard European Conference, organizat la Harvard Kennedy School of Government.
După anularea alegerilor din 24 noiembrie, Serviciul de Informații Externe (SIE) a fost singura instituție care a menționat explicit Rusia ca factor de influență. „România – la fel ca alte state de pe Flancul Estic al NATO – a devenit o țintă prioritară pentru acțiunile ostile ale Rusiei. Kremlinul manifestă un interes tot mai mare pentru influențarea (cel puțin) a climatului public și a agendei societății românești în context electoral”, se precizează în informarea desecretizată a SIE.
Ministerul Afacerilor Interne nu a atribuit direct Rusiei sau unui alt actor statal susținerea campaniei lui Călin Georgescu, dar a remarcat similitudini între aceasta și campania desfășurată în Republica Moldova de candidatul pro-rus Aleksandr Stoianoglo.
În același timp, SRI a raportat „acțiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C care susțin procesul electoral, gestionate de AEP și STS”, menționând însă că „nu deținem date certe privind identitatea atacatorului”.