Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, s-a declarat surprins de circulara transmisă de Ministerul Dezvoltării către autoritățile locale, prin care se anunță suspendarea finanțării pentru mii de proiecte din cadrul programului „Anghel Saligny”. El afirmă că măsura nu a fost discutată și aprobată în coaliție: „Nu sunt și nu suntem de acord cu această abordare, trebuie să analizăm fiecare investiție, trebuie să vedem dacă nu cumva costurile de conservare sunt mai mari decât să continuăm aceste proiecte. Trebuie să facem o analiză foarte serioasă!”
Sorin Grindeanu susține că PSD se opune categoric acestei suspendări generalizate și cere o evaluare individuală a fiecărui proiect înainte de luarea unei decizii finale.
În replică, premierul Ilie Bolojan a intervenit public, explicând într-o declarație la B1TV că măsura a fost impusă de realitatea fiscal-bugetară a momentului. „Partenerii de coaliție cunosc urgențele. Într-adevăr, au existat reacții și reproșuri – domnul Grindeanu menționează că vineri a plecat o hârtie din partea Ministerului Dezvoltării către autoritățile locale privind suspendarea a circa 2.700 de investiții (apă, canal, gaze, drumuri) până la sfârșitul anului.”
Premierul a justificat decizia prin lipsa de fonduri: „În primele 6 luni ale anului am cheltuit mai mult decât ne-am angajat și am încasat mai puțin decât am estimat. Nu mai avem de unde aloca fonduri suplimentare.” El a explicat că, potrivit legii, în astfel de situații, autoritățile locale și constructorii trebuie notificați, pentru a pune lucrările în siguranță: „Conform legii, când nu mai ai sursă de finanțare, trebuie să notifici autoritățile și constructorii, pentru ca aceștia să își pună lucrările în siguranță și să nu se degradeze ce s-a făcut deja.”
Totuși, Guvernul va permite continuarea proiectelor aflate în stadii avansate de execuție: „Am analizat posibilitatea de a continua doar acele proiecte aflate în stadiu avansat: drumuri realizate în proporție de peste 80%, proiecte de apă, canal, gaz peste 40%. Asta înseamnă că aproximativ 35% dintre proiecte vor continua.”
Despre viitorul programului „Anghel Saligny”, Bolojan a avertizat că fondurile nu vor mai putea susține aceeași amploare: „Indiferent cine e la guvernare, nu se pot continua toate proiectele la sumele contractate, pentru că ele nu au fost eșalonate corespunzător.” El a mai precizat că finanțările viitoare vor fi acordate în funcție de domeniu, stadiul execuției și capacitatea de cofinanțare a autorităților locale, subliniind: „Orice variantă care crește deficitul este nesustenabilă.”
Premierul a punctat că anul 2025 va fi unul de austeritate în ceea ce privește acest program: „Din 2025, proiectele vor fi eșalonate, dar cu siguranță nu se vor aloca sume mari, pentru că este anul în care trebuie închise proiectele din PNRR. După aceea, în 2027–2028, va fi posibilă o nouă creștere a bugetului pentru programul Anghel Saligny.”
În legătură cu suspiciunile privind atribuirea contractelor către „firme de casă”, Bolojan a refuzat să facă acuzații directe, dar a recunoscut contextul politic care a dus la accelerarea proiectelor: „Eu nu pot face astfel de afirmații. Companiile respective au câștigat licitații care, în lipsa contestațiilor și cu menținerea legalității, presupun că s-au desfășurat corect. E adevărat, sunt în mare parte companii românești, pentru că vorbim de lucrări mici, dispersate în toată țara. Dar e important să înțelegem că anul trecut, fiind an electoral, primarii au accelerat semnarea și începerea proiectelor, dorind să le finalizeze pentru alegeri. De aici vine volumul mare de cheltuieli.”
În concluzie, Bolojan a subliniat că înțelege supărarea autorităților locale, dar realitatea economică nu permite alte decizii: „Înțeleg toate supărările – vin din administrația publică locală și știu ce înseamnă aceste proiecte pentru comunități. Dar nu poți face mai mult decât îți permit realitățile economice. Nevoile sunt mai mari decât posibilitățile. Așa că am luat decizii raționale și legale.”