W Pałacu Prezydenckim spotkanie prezydenta @andrzejduda ze specjalnym wysłannikiem prezydenta USA ds. Ukrainy i Rosji gen. @SPE_Kellogg @generalkellogg @PR24_pl pic.twitter.com/Sh4s7LDUuH
— Karol Darmoros ???????? (@KarolDarmoros) February 18, 2025
Vechile certitudini privind rolul Washingtonului în garantarea securităţii europene au fost bulversate săptămâna trecută, iar secretarul apărării al SUA, Pete Hegseth, a declarat într-o conferinţă de presă în Polonia că aliaţii europeni din NATO nu ar trebui să presupună că Statele Unite vor fi prezente pentru totdeauna în Europa.
În acest context, după întrevederea cu Hegseth vineri şi cea cu Kellogg marţi, Duda a ţinut să îi liniştească pe polonezi în privinţa planurilor Washingtonului.
„Am fost asiguraţi (…) că nu există absolut nicio intenţie americană de a reduce activitatea aici, în partea noastră de Europa, mai ales în termeni de securitate, prin reducerea numărului de soldaţi americani’, le-a declarat preşedintele polonez reporterilor după întâlnirea cu Keith Kellogg.
???? Rada Bezpieczeństwa Narodowego zwołana na poniedziałek ????
????️ „Jest czas, aby te zagadnienia przedyskutować na polskiej scenie politycznej w szerokim gronie”
Prezydent @AndrzejDuda po spotkaniu z gen. @generalkellogg ⤵️ pic.twitter.com/a0QXZoLVUO
— tvp.info ???????? (@tvp_info) February 18, 2025
După vizita în Polonia, Kellogg se va deplasa la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Context
Duda, aliat al precedentelor autorităţi conservatoare poloneze, a legat relaţii strânse cu Donald Trump, criticând totodată Rusia pentru războiul declanşat împotriva Ucrainei.
Rusia leagă soluţionarea conflictului ucrainean de crearea unei noi arhitecturi de securitate.
În decembrie 2021, Moscova le-a transmis puterilor occidentale un document care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garanţii că Ucraina şi Georgia nu vor adera la NATO şi iniţierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil, cereri respinse din start de Occident, răspunsul ulterior al Rusiei fiind invazia în Ucraina.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că Rusia respinge nu doar aderarea Ucrainei la NATO în prezent, ci doreşte în plus un angajament din partea Alianţei că aceasta va revoca promisiunea făcută la summitul de la Bucureşti din 2008 privind o admitere a Ucrainei în NATO în viitor.