„Din câte știu este o prevedere care este trecută în legislația care ține de Curte. Ele sunt legale. Dacă au bani să le dea… Cred că sunt imorale, în acest context.
Dacă nu au bani atunci cred că s-ar putea încadra în bugetul pe care îl au. Rectificarea următoare o să fie negativă. Nu avem bani în plus. Decența și normalitatea să prevaleze”, a declarat Ilie Bolojan.
Context
Curtea Constituțională intenționează să acorde indemnizații celor trei judecători care ies la pensie în această lună: Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga
Suma echivalează cu indemnizația aferentă a șase luni de activitate, prevăzută de legea de funcționare a CCR.
Legea care stabilește modul de funcționare a Curții Constituționale a României prevede un drept special pentru judecătorii CCR când se încheie mandatul lor.
Legea spune că, atunci când mandatul unui judecător CCR se termină, fie pentru că perioada pentru care a fost numit a expirat, fie pentru că nu mai poate să-și exercite funcția din motive medicale, acesta are dreptul să primească o sumă de bani egală cu salariul net pe 6 luni de activitate.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a decis să oprească acordarea acestor tipuri de indemnizații speciale pentru majoritatea bugetarilor prin Ordonanța de Urgență 156/2024, cunoscută sub numele de „ordonanța trenuleț”. Aceasta prevede că, în anul 2025, toate instituțiile și autoritățile publice nu mai au voie să acorde ajutoare sau indemnizații la ieșirea la pensie, retragere sau încetarea contractului de muncă, indiferent de finanțare sau subordonare.
Așadar statul a decis să elimine aceste plăți suplimentare pentru angajați, ca parte a măsurilor de reducere a cheltuielilor. În cazul CCR această prevedere specială din legea sa de funcționare este invocată pentru a justifica acordarea unor indemnizații consistente pentru judecătorii care își încheie mandatul, în ciuda interdicțiilor aplicate altor bugetari.