Cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile din Germania, premierul Viktor Orban a primit-o miercuri la Budapesta pe Alice Weidel, lidera partidului german de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), în care vede un aliat ce ar putea ajuta la „ridicarea bocancului” Bruxelles-ului de pe pieptul Ungariei, relatează Reuters.
Alice Weidel, liderul AfD, a lăudat la rândul său Ungaria, care importă gaz rusesc, pentru politicile energetice „sensibile” şi a lăudat poziţia anti-imigraţie a lui Orban şi opoziţia faţă de înarmarea Ucrainei.
Vizita reprezintă un moment decisiv pentru AfD, un partid format în urmă cu numai 11 ani, dar care se află deja pe locul al doilea în sondaje, după conservatori, în perspectiva votului naţional din 23 februarie. Până acum, partidul a fost evitat de liderii europeni, chiar şi alţi lideri de extremă dreapta, precum Marine Le Pen din Franţa, păstrând o distanţă prudentă.
„Am fost prudent cu AfD”, a recunoscut şi Viktor Orban, explicând că nu a vrut să rişte să otrăvească relaţiile cu guvernele germane. „Dar asta se schimbă şi este destul de clar că AfD este viitorul”, a spus el.
AfD are o susţinere de aproximativ 20% în sondaje, dar este puţin probabil să guverneze după următoarele alegeri: toate partidele s-au angajat să nu colaboreze cu un partid despre care propriul monitor al serviciilor de securitate germane spune că este o potenţială ameninţare extremistă.
Dar invitaţia adresată lui Weidel, care vine la scurt timp după ce un alt aliat ideologic, Donald Trump, a revenit la Casa Albî, subliniază modul în care partidul nu mai este fără prieteni în străinătate. Elon Musk, colaboratorul apropiat al lui Donald Trump, şi-a declarat deschis susţinerea faţă de AfD.
Miercuri, Weidel şi Orban şi-au reluat reciproc limbajul pe mai multe teme-cheie, inclusiv opoziţia lor faţă de înarmarea Ucrainei, ca sprijin pentru „pace”, în timp ce Orban a declarat că AfD va ajuta într-o bună zi Ungaria să scape de cererile Germaniei şi Bruxelles-ului de a primi migranţi.
„Până acum aveam două cizme pe piept: progresiştii de la Bruxelles şi administraţia liberală americană”, a spus Orban. „Una a fost ridicată”, a punctat el.
Dar există, totuşi, şi diferenţe profunde între cei doi lideri. Weidel a declarat că susţine „libertatea” economică sub forma unor taxe mai mici şi a unui stat mai puţin implicat, în dezacord cu modelul economic mai intervenţionist al lui Orban. Iar Weidel, care creşte doi copii împreună cu soţia sa, a declarat că viaţa de familie este o chestiune personală în care statul nu are ce căuta, o poziţie în dezacord cu punctul de vedere al lui Orban conform căruia căsătoria trebuie să fie între un bărbat şi o femeie.