Viktor Orban jubilează: ‘Democrații din SUA au susţinut presa din Ungaria care a fost împotriva mea. Trump a pus capăt acestor lucruri’

Potrivit lui Orban, revenirea lui Trump în politică este o evoluţie favorabilă pentru Ungaria, care înainte s-a aflat sub presiune atât din partea Bruxellesului, cât şi a Washingtonului.

Premierul ungar critică în interviu UE pentru slăbiciunile politicii sale economice şi de securitate, face apel la o cooperare pragmatică cu Rusia şi subliniază că sancţiunile sunt ineficiente. El notează totodată că Ungaria nu se poate baza doar pe Europa în plan economic şi trebuie să susţină relaţii şi cu China şi alte puteri emergente.

În răspuns la o întrebare privind întoarcerea lui Trump, Orban spune că „lumea s-a schimbat mai mult în zece zile decât se întâmplă în mod normal pe parcursul unor ani” datorită „tornadei Trump”.

„(Noi) am fost oaia neagră a Occidentului. Acum este clar: ceea ce face Trump şi ceea ce am făcut noi în ultimii cincisprezece ani reprezintă viitorul”, adaugă el.

Viktor Orban îşi exprimă speranţa ca americanii să investească din nou mai mult în Ungaria, menţionând că „recent chiar au rămas în urma Chinei”.

Despre democrații americani

Premierul ungar critică totodată abordarea democraţilor (americani) faţă de Ungaria. „Ne-au urât”, spune el. „Am avut poziţii opuse în probleme ca migraţia, genul şi războiul din Ucraina. Au susţinut toate organizaţiile şi mass-media din Ungaria care au fost împotriva mea. Trump a pus capăt acestor lucruri***„.

Viktor Orban mai notează că „dacă europenii nu le fac americanilor o ofertă bună de cooperare, ei nu ne vor mai oferi securitate”.

„A sta şi a aştepta nu este o soluţie. Trebuie să venim cu idei. Europa poate fi bogată, dar este şi slabă”, afirmă premierul ungar. „Ne-am putut bucura mult timp de dividendul păcii. Sub Trump, am pierdut acest lucru”, mai spune Orban, relatează Agerpres.

***La ce se referă Donald Trump

Suspendarea ajutorului extern de către președintele SUA, Donald Trump, la 24 ianuarie, provoacă perturbări majore în sectoare precum mass-„media independentă” și ONG-urile din Europa Centrală și de Est (ECE), multe instituții căutând acum cu disperare surse alternative de finanțare, notează Central European Times. Sursa citată susține că mass-media este unul dintre cele mai vulnerabile sectoare, în special în Ungaria, Polonia și țările din Balcani, unde libertatea presei a fost supusă presiunilor în ultimii ani. Ajutorul extern al SUA, distribuit în mare parte prin intermediul unor agenții precum USAID, care are aproximativ 15 000 de angajați în SUA și în străinătate, și National Endowment for Democracy (NED), a fost o salvare pentru jurnalismul de investigație, inițiativele anticorupție și grupurile pentru drepturile omului. Cu toate acestea, până la 27 ianuarie, peste 50 dintre directorii USAID ar fi fost trimiși acasă în concediu plătit timp de 90 de zile și le-ar fi fost blocat accesul la conturile de email instituționale (subiectul pe larg, aici).

Diana Șoșoacă, după ce 6 parlamentari S.O.S România au plecat din partid: Trădătorii sunt trădători. Au fost cumpărați de PSD și PNL cu 300.000 de euro

Marţi încep dezbaterile asupra Legii bugetului / Când este programat votul final