Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri, la Palatul Victoria, în declaraţiile comune cu premierul Marcel Ciolacu, că Ungaria este importantă pentru România din punct de vedere economic, iar din punct de vedere energetic, România este extrem de importantă pentru Ungaria. El a arătat că ţara sa a putut să cumpere 1,75 miliarde metri cub de gaze care, împreună cu gazele din Conducta de Sud, au acoperit necesarul de gaze al Ungariei.
”Suntem aici pentru a încheia o colaborare foarte strânsă de jumătate de ani, care s-a format între noi. În iulie, domnul prim-ministru a fost atât de drăguţ încât m-a primit aici la Bucureşti, atunci am convenit că vom progresa conform unui plan comun în timpul preşedinţiei maghiare la Consiliul European şi am stabilit ca obiectiv ca în timpul preşedinţiei ungare România să adere la spaţiul Schengen. A fost o sacină foarte dificilă, am discutat foarte mult dacă este realist ca acest lucru să se întâmple în anul acesta, pentru că de 13 ani nu s-a întâmplat”, a spus premierul Ungariei în cadrul declaraţiilor comune.
Viktor Orban a arătat că au făcut un plan de acţiune şi s-au uitat care sunt ţările care sunt împotriva extinderii.
”Am discutat care sunt metodele prin care putem să-i convingem că este vorba de oportunitate istorică. Am pus în practică acest plan de acţiune elaborat în comun şi rezultatul a fost ceea ce puţini s-au gândit că se poate realiza în timpul preşedinţiei maghiare, ceea ce arată foarte puternic că cele două ţări au o comunitate istorică, au o istorie comună şi ştim foarte bine că succesul individual este puţin, trebuie ca şi vecinul să aibă success”, a mai spus Orban. Premierul Ungariei a subliniat că ”maghiari de mult au avut interesul ca România să fie membru al spaţiului Schengen împreună cu ei, ceea ce s-a întâmplat acum”.
”Deci am venit să-i mulţumesc domnului premier pentru munca pe care am putut să o facem împreună în ultimele şase luni. (..) Cifrele spuse de domnul premier sunt prezente şi în studiile noastre, felul în care aceste cifre vor creşte performanţa economică, vor creşte schimbul comercial şi PIB-ul şi aşa mai departe. Dar aş vrea să vă spun că atunci când s-au ridicat barierele la graniţa din Austro-Ungară, la graniţa din Slovacia-Ungară, la graniţa din Slovenia-Ungară şi la graniţa din Croaţia, nu doar economia a luat un avânt, ci şi calitatea vieţii s-a schimbat”, a explicat Orban.
El a menţionat că ”de la Bucureşti sau de la Budapesta nu putem evalua cu precizie ce importanţă are această schimbare pentru cetăţenii care locuiesc în regiunile transfrontaliere”.
”Astăzi sunt 12 puncte de trecere a frontierei între România şi Ungaria. De la 1 ianuarie vom avea 22 puncte de trecere. Până acum puteau folosite doar parţial, acum vor putea fi folosite în totalitate. Când oamenii locuitori dintr-o localitate au vrut să treacă graniţa într-o localitate vecină, acum în medie trebuiau să parcurgă 37 de kilometric, ca să treacă graniţa. Acum această distanţă va scădea la 20 de kilometri. Deci viaţa se va reorganiza într-o manieră mult mai organică şi sănătoasă decât până acum, pentru că o graniţă era o piedică în calea dezvoltării naturale. Cred că începem o eră nouă, o colaborare între cele două ţări. Avem şi baza, fondul de încredere”, a mai declarat Viktor Orban.
Premierul Viktor Orban a arătat că Ungaria este importantă pentru România din punct de vedere economic, iar din punct de vedere energetic, România este extrem de importantă pentru Ungaria.
”Anul trecut, prin dumneavoastră, am putut să cumpărăm 1,75 miliarde metri cub de gaze care, împreună cu gazele din Conducta de Sud, au acoperit necesarul de gaze al Ungariei, lucru pentru care doresc să-mi exprim recunoştinţa, mulţumirile faţă de omul prim-ministru. România este o ţară de tranzit foarte importantă din punct de vedere energetic. Şi, pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă colaborarea energetică cu România”, a spus Viktor Orban.
El a mai spus că, aşa cum au discutat ca în aceste domenii strategice să se aprofundeze colaborarea între cele două ţări, Ungaria vrea să continue şi să aprofundeze colaborarea cu România.