China, care revendică insula guvernată în mod democratic ca teritoriu al său, a desfăşurat săptămâna trecută activităţi militare la scară largă în apropierea Taiwanului şi trimite în mod regulat avioane de luptă şi nave de război în spaţiul aerian şi maritim din jurul insulei.
Viceprimarul Shanghaiului, Hua Yuan, a sosit pe aeroportul Songshan din centrul Taipeiului pentru a participa marţi la Forumul oraşelor Taipei-Shanghai, care a avut loc pentru prima dată în 2010. El nu a răspuns la întrebările strigate de reporteri.
Un grup restrâns de manifestanţi din partea Biroului Republicii Taiwan, pro-independenţă, a strigat „Taiwan şi China, ţări separate” în timp ce acesta părăsea aeroportul. „Nu există bunăvoinţă. Bandiţii comunişti continuă să organizeze exerciţii militare”, a declarat Chilly Chen, şeful grupului, pentru Reuters.
Primarul din Taipei, Chiang Wan-an, face parte din principalul partid de opoziţie Kuomintang, care în mod tradiţional favorizează legăturile mai strânse cu China, deşi neagă că ar fi pro-Beijing. El a declarat că astfel de vizite sunt necesare mai mult ca oricând în perioade de tensiune.
Chiang, care a vizitat Shanghaiul anul trecut pentru acelaşi forum, va fi gazda lui Hua la un banchet în cursul serii.
Săptămâna trecută, guvernul taiwanez a blocat participarea unor membri ai delegaţiei de la Shanghai, afirmând că, având în vedere intensificarea ameninţărilor militare ale Chinei, trebuie să ia în considerare „situaţia generală” atunci când acordă permisiunea pentru vizită. În plus, guvernul taiwanez a cerut vineri Chinei să elibereze trei membri ai unui grup religios taiwanez arestaţi în timp ce se aflau în ţară. China spune că aceştia sunt suspectaţi de organizarea unui cult clandestin.
Consiliul pentru afaceri continentale al Taiwanului, care elaborează politica privind China, a declarat luni că guvernul dă dovadă de bunăvoinţă permiţând desfăşurarea forumului, chiar şi în contextul „situaţiei încă grave de peste Strâmtoarea Taiwan”.
Guvernul taiwanez a solicitat noi discuţii cu China, însă Beijingul refuză să discute cu preşedintele Lai Ching-te, numindu-l „separatist”. Lai spune că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul.