Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat vineri pe Vladimir Putin că încearcă să îl „manipuleze” pe Donald Trump, după ce liderul de la Kremlin a salutat revenirea miliardarului republican la Casa Albă şi s-a declarat gata să se întâlnească cu el pentru a negocia în legătură cu Ucraina, relatează AFP.
„El vrea să manipuleze dorinţa preşedintelui Statelor Unite ale Americii de a obţine pacea”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic adresat compatrioţilor.
Potrivit preşedintelui ucrainean, Vladimir Putin, care şi-a lansat invazia masivă în Ucraina în februarie 2022, este de fapt pregătit să continue războiul şi să-i „manipuleze pe liderii internaţionali”.
„Sunt convins că nicio manipulare rusă nu poate reuşi de acum înainte”, a adăugat Zelenski.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, în comentarii publicate vineri, că nu a văzut niciun semn obiectiv că Ucraina sau Occidentul ar fi pregătite pentru discuţii de pace, în ciuda tuturor declaraţiilor lor din ce în ce mai zgomotoase despre necesitatea unor astfel de discuţii.
„În ciuda vorbelor din ce în ce mai puternice despre necesitatea negocierilor de pace, în mod obiectiv nu există acţiuni practice care să indice că Kievul şi Occidentul sunt cu adevărat pregătite pentru acestea”, a declarat Lavrov, potrivit transcrierii întrebărilor şi răspunsurilor primite de la reporteri, publicate pe site-ul ministerului său.
„Dimpotrivă, livrările militare occidentale către forţele armate ucrainene continuă, ultimatumurile către Rusia sunt elaborate, există o interdicţie legală (ucraineană) asupra negocierilor, iar problema legitimităţii autorităţilor ucrainene nu este rezolvată”, a spus el, citat de Reuters.
MOSCOVA MIMEAZĂ DISPONIBILITATEA DE DIALOG
Liderul rus Vladimir Putin a declarat în decembrie că Rusia nu are condiţii prealabile pentru a începe discuţiile cu Ucraina şi că este gata să negocieze cu oricine, inclusiv cu preşedintele ucrainean Zelenski. Dar el a adăugat că Zelenski, al cărui mandat a expirat anul trecut, dar a fost prelungit din cauza legii marţiale, ar trebui să fie reales pentru ca Moscova să îl considere un semnatar legitim al oricărui acord, pentru a se asigura că acesta este fără vulnerabilităţi din punct de vedere juridic.
Kievul susţine că legitimitatea lui Zelenski nu poate fi pusă la îndoială, iar comentariile Rusiei pe această temă sunt menite să-i submineze autoritatea.
Kievul a avertizat în privinţa oricăror negocieri care nu ar implica Ucraina şi Occidentul. Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andriï Iermak, a denunţat faptul că liderul rus doreşte să „negocieze soarta Europei fără Europa” şi să „vorbească despre Ucraina fără Ucraina”.
Ucraina se teme că va fi împinsă la masa negocierilor dintr-o poziţie dezavantajoasă pe linia frontului şi că va fi obligată să cedeze teritoriile sale ocupate de Rusia.
Volodimir Zelenski, care a fost mult timp ostil oricăror negocieri cu Moscova, a menţionat recent această posibilitate, dar cu condiţia ca Occidentul să ofere garanţii solide de securitate pentru ţara sa.
Kremlinul, la rândul său, cere în esenţă ca Ucraina să capituleze, să renunţe la apartenenţa sa la NATO, iar Rusia să păstreze teritoriile ucrainene a căror anexare a revendicat-o.
TATONĂRI
Dar atât Moscova, cât Kievul şi aliaţii săi urmăresc să vadă ce poziţie va adopta imprevizibilul ocupant al Casei Albe cu privire la conflictul ucrainean, despre care a declarat în repetate rânduri că doreşte să ia sfârşit, fără a-şi face vreodată explicite intenţiile.
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă are loc într-un moment în care Rusia deţine fără îndoială avantajul pe linia frontului, după aproape trei ani de război.
O discuţie între Donald Trump şi Vladimir Putin, despre care se vorbeşte de mult timp, dar care nu s-a materializat încă, este considerată un pas important. De o săptămână, atât Kremlinul, cât şi Casa Albă spun că doresc acest dialog.
Preşedintele american „a spus că este gata să lucrăm împreună”, a declarat Vladimir Putin vineri, într-un interviu la televiziunea de stat. „Am spus întotdeauna, şi aş dori să subliniez din nou acest lucru, că suntem pregătiţi pentru aceste negocieri privind problemele ucrainene”, a adăugat el.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase că aşteaptă „semnale” de la Washington pe această temă. Dar el nu a dat nicio indicaţie cu privire la momentul sau natura acestor semnale.
Preşedintele Trump a declarat joi că este gata să se întâlnească cu Vladimir Putin „cât mai curând posibil” sau chiar „imediat”. Denunţând „un război ridicol”, Trump a dat asigurări că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este „gata să negocieze un acord”.
PUTIN CÂNTĂ MUZICA PE CARE VREA S-O AUDĂ TRUMP
Vladimir Putin a mai declarat vineri că „criza din Ucraina” din 2022, anul în care a început conflictul, ar fi putut fi evitată, dacă Donald Trump „ar fi fost preşedinte, dacă nu i s-ar fi furat victoria în 2020”.
„Nu pot să nu fiu de acord cu el că, dacă el ar fi fost preşedinte, dacă victoria sa nu ar fi fost furată în 2020, atunci poate că nu ar fi existat criza din Ucraina care a apărut în 2022”, a declarat liderul de la Kremlin.
În acest fel, el a reluat afirmaţiile nefondate ale noului preşedinte american cu privire la presupusa fraudă electorală din 2020.
Într-un discurs susţinut joi la Forumul Economic Mondial de la Davos, Donald Trump a cerut ca Rusia să fie lovită financiar prin scăderea preţurilor petrolului. Dacă preţurile petrolului ar fi mai mici, „războiul din Ucraina s-ar termina imediat”, a spus el.
Lăudând caracterul „pragmatic” şi „inteligent” al lui Donald Trump, Vladimir Putin crede că şeful Casei Albe nu ar lua o astfel de decizie, care ar dăuna şi „economiei americane”.
De aceea, Putin a declarat vineri că el şi Donald Trump ar trebui să se întâlnească pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi preţurile la energie. „Cel mai probabil, ar fi mai bine să ne întâlnim, pe baza realităţilor de astăzi, pentru a discuta calm despre toate acele domenii care sunt de interes atât pentru Statele Unite, cât şi pentru Rusia. Suntem pregătiţi”, a declarat el unui reporter al televiziunii ruse, adăugând în acelaşi timp că acest lucru depinde de alegerile pe care le face partea americană.
Putin a mai spus că a avut întotdeauna relaţii „pragmatice şi de încredere” cu Trump. El a remarcat comentariile lui Trump potrivit cărora acesta era gata să colaboreze, spunând: „Suntem întotdeauna deschişi la acest lucru”.
CHICHIŢA LUI PUTIN
Pe de altă parte, Putin susţine că nu ar putea exista negocieri de pace serioase cu Ucraina decât dacă Occidentul va face presiuni asupra preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a anula decretul din 2022 care interzice Kievului să negocieze cu liderul rus.
Decretul a fost adoptat în 2022 după ce Rusia a anunţat că anexează patru regiuni din Ucraina care în realitate sunt parţial controlate de forţele sale.
Putin spune că, din această cauză, ar putea exista doar „schiţe preliminare” ale unei negocieri în acest moment, nu discuţii serioase. Orice discuţii purtate acum nu ar fi legitime, a spus el, şi, prin urmare, rezultatele oricăror negocieri ar putea fi, de asemenea, contestate din motive juridice.
El a declarat că ţările occidentale care îi furnizează „sute de miliarde” lui Zelenski ar trebui să îl determine pe liderul ucrainean să anuleze decretul. „Cred că, în cele din urmă, cei care plătesc banii ar trebui să-l forţeze să o facă. Şi cred că va trebui să o facă. Dar până când acest decret nu va fi anulat, este destul de dificil să vorbim despre posibilitatea de a începe aceste negocieri – şi, cel mai important, de a le finaliza în modul necesar”, a transmis liderul de la Kremlin.
Câteva ore mai târziu, Zelenski a declarat în discursul său video, că a primit un raport de la şeful serviciului de informaţii externe despre „potenţialul militar al Rusiei şi disponibilitatea lui Putin de a continua războiul şi de a manipula liderii mondiali”.
Zelenski nu a făcut nicio referire la decretul din 2022 care declara că negocierile cu Putin sunt imposibile.
În comentariile sale, Putin a afirmat că există multe alte chestiuni de discutat cu administraţia Trump, inclusiv cu privire la controlul armelor şi la energie, având în vedere că ambele ţări sunt producători şi consumatori majori de petrol. Aceasta înseamnă că preţurile excesiv de ridicate sau excesiv de scăzute ale petrolului sunt rele pentru ambele ţări, a subliniat el. Trump a declarat săptămâna aceasta că face apel la OPEC să scadă preţul petrolului.
„Este ceva despre care trebuie să vorbim aici”, a spus Putin.