Vorbind de la Forumul Economic Mondial de la Davos din Elveția, liderul ucrainean a sugerat că, deși Statele Unite sunt un aliat „indispensabil” al Europei, relația ar putea să nu fie pe deplin reciprocă. „Va observa președintele Trump Europa?”, a întrebat Zelensky, informează CNN. „Consideră că NATO este necesar?”, „va respecta instituțiile UE?”, a mai întrebat retoric liderul de la Kiev. „Europa nu își poate permite să fie a doua sau a treia în linia de succesiune pentru aliații săi”, a avertizat Zelenski.
El a adăugat că Europa „trebuie să învețe cum să aibă grijă de ea însăși”, astfel încât „lumea să nu-și permită să o ignore”. Liderul ucrainean a îndemnat, de asemenea, țările europene să rămână unite pentru a face față amenințărilor din partea Rusiei și Iranului, menționând dimensiunea armatei ruse față de alte state europene și sugerând că nicio țară europeană nu poate ține piept Rusiei.
Most of the world is thinking: What’s next for their relationship with America? Alliances? Support? Trade? President Trump’s plans to end wars? But no one is asking these questions about Europe—and we need to be honest about that. Today I addressed the World Economic Forum. pic.twitter.com/jhgkpKJnXU
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 21, 2025
Principalele declarații făcute de Zelenski
- „Nu este nevoie să ne joci cu emoțiile oamenilor că apărarea ar trebui compensată în detrimentul medicamentelor sau al pensiilor – asta nu este corect. Am pus deja la punct modele de cooperare pentru apărarea Ucrainei care pot face întreaga Europă mai puternică.
- Construim împreună drone, inclusiv unele unice pe care nimeni altcineva nu le are. Producem artilerie rapid și la preț accesibil, mai bine decât oriunde altundeva. Investiția în producția de drone din Ucraina nu se referă doar la securitatea Europei. Este vorba despre a face din Europa un garant global de securitate pentru alte regiuni vitale.
- Nu ne putem baza pe bunăvoința din câteva capitale atunci când vine vorba de securitatea Europei – fie că este Washington, Berlin, Paris, Londra, Roma sau – după ce Putin dă cu piciorul în găleată – vreun democrat imaginar de la Moscova cândva.
- Nicio țară europeană nu ar trebui să fie dependentă de un singur furnizor de energie – în special nu Rusia. În acest moment, lucrurile sunt de partea noastră – președintele Trump va exporta mai multă energie. Dar Europa trebuie să intensifice și să facă mai multă muncă pe termen lung pentru a asigura o independență energetică reală.
- Este imposibil să continuați să cumpărați gaz de la Moscova în timp ce așteptați garanții de securitate, ajutor și sprijin din partea americanilor. Este pur și simplu greșit. De exemplu, prim-ministrul Slovaciei nu caută acces la gazul american, dar nu își pierde speranța de a se bucura de umbrela de securitate americană.
- Europa trebuie să aibă un loc la masă atunci când se încheie acorduri despre război și pace. Nu doar pentru Ucraina, acesta trebuie să fie standardul. Europa merită să fie mai mult decât un spectator, cu liderii săi reduși la postări pe X, după ce a fost deja încheiat un acord. Europa trebuie să modeleze termenii acestor acorduri.
- Algoritmii TikTok sunt deja mai puternici decât unele guverne. Soarta țărilor mici depinde mai mult de proprietarii companiilor de tehnologie decât de legile acestora. Europa nu este lider în cursa globală a tehnologiei, rămânând în spatele Americii și Chinei. Aceasta nu este o problemă minoră – este vorba despre slăbiciune, mai întâi tehnologică și economică, apoi politică.
- Avem nevoie de o abordare complet nouă și mai îndrăzneață a companiilor de tehnologie și a dezvoltării tehnologice. Dacă pierdem timpul, Europa va pierde acest secol. Acum, Europa rămâne în urmă în dezvoltarea inteligenței artificiale.
- Cea mai mare parte a lumii se gândește: ce urmează pentru relația lor cu America? Alianțe? Sprijin? Comerț? Planurile președintelui Trump de a pune capăt războaielor? Dar nimeni nu pune aceste întrebări despre Europa – și trebuie să fim sinceri în privința asta. Astăzi m-am adresat Forumului Economic Mondial.
- Milioane vizitează Europa pentru reperele sale, pentru a învăța din moștenirea sa culturală. Milioane visează să trăiască ca europenii. Vom putea să o păstrăm și să o transmitem copiilor noștri? Dacă noi, cei din Europa, putem răspunde pozitiv, America – și lumea – vor avea nevoie și de Europa. Europa trebuie să modeleze istoria pentru ea însăși și pentru aliații săi pentru a rămâne nu doar relevantă, ci și vie și mare.
- Trebuie să ne asigurăm că și America ne vede esențiali. Pentru ca acest lucru să se întâmple, atenția Americii trebuie să se îndrepte spre Europa. Așa că într-o zi, la Washington, ei vor spune – toți ochii în Europa. Nu din cauza războiului. Dar din cauza oportunităților din Europa. Europa trebuie să știe să se apere.
- Europa este adesea mai concentrată pe reglementare decât pe libertate, dar atunci când este nevoie de o reglementare inteligentă, Bruxellesul ezită. Ar trebui să asigurăm o dezvoltare tehnologică maximă în Europa și să luăm împreună toate deciziile importante – pentru întreaga Europă.”
Context: Semnalul lansat de noua administrație din SUA în privința războiului din Ucraina
Administrația președintelui Donald Trump a spus deja clar că SUA își schimbă cursul strategiei privind Ucraina – secretarul de stat Marco Rubio cerând marți ambelor părți să „dea ceva” pentru a pune capăt conflictului.
„Președintele a spus că atunci când era în campanie, vrea ca moartea să se oprească. El vrea ca distrugerea să înceteze. Cred că este în interesul tuturor”, a spus Rubio, vorbind cu NBC News în prima zi a președinției lui Trump. „Acum, va fi ușor? Va fi complicat? Desigur, pentru că fiecare parte va trebui să dea ceva.”
Întrebat ce mesaj ar trimite dacă Rusia va reuși să păstreze pământul ucrainean fără consecințe, Rubio a spus că țara „s-a confruntat deja cu consecințe” sub formă de sancțiuni, inflație și vieți pierdute. „Deci au existat deja consecințe și au existat consecințe îngrozitoare pentru Ucraina”, a spus el, recunoscând că țara a fost „victimizată” de Rusia, dar adăugând: „În cele din urmă, realitatea este că ceea ce ne confruntăm acum este un impas, un conflict prelungit, un impas în care se fac daune masive Ucrainei”.