Zelenski și Maia Sandu caută soluții pentru criza energetică din Transnistria. Șefa diplomației finlandeze vine la Chișinău și Tiraspol

„Suntem pregătiţi să ajutăm Moldova, inclusiv cu livrări de cărbune”, a declarat Zelenski, care a spus că acuala criză din Transnistria provine din „încercarea Rusiei de a manipula resursele energetice” în detrimentul guvernului pro-european al Moldovei

„Desigur, cel mai important lucru este să ajutăm Moldova să treacă printr-o perioadă dificilă de provocări energetice, să împiedicăm Moscova să stârnească tensiuni sociale. Întreaga situaţie energetică actuală din Moldova, şi în special din stânga Nistrului, este încercarea Rusiei de a manipula resursele energetice împotriva autorităţilor din Moldova. (…) Este foarte important să menţinem stabilitatea şi să oferim tuturor oamenilor din Moldova condiţii pentru a trăi în pace şi a munci pentru ţara lor, pentru a depăşi sărăcia şi pentru a merge împreună spre Uniunea Europeană”, a punctat Zelenski.

La rândul său, într-un comunicat publicat de Preşedinţia Republicii Moldova, Maia Sandu anunţă că a convenit cu Zelenski „să identifice soluţii comune pentru a preveni agravarea crizei umanitare, inclusiv prin utilizarea surselor alternative de energie, cum ar fi cărbunele”.

Cărbunele ucrainean ar putea fi utilizat pentru a menţine în funcţiune centrala termică de la Cuciurgan, care furnizează energie electrică regiunii separatiste şi care acoperă, de asemenea, cea mai mare parte a necesarului de energie din dreapta Nistrului.

Oficialii transnistreni au făcut deja ajustările necesare pentru a permite centralei să funcţioneze pe bază de cărbune.

Pe de altă parte, ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, urmează să poarte discuţii, joi, atât la Chişinău, cât şi la Tiraspol.

Finlanda prezidează în prezent Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), formată din 57 de ţări, care a fost mult timp vârful de lance al eforturilor de soluţionare a conflictului separatist.

Pe de altă parte, Finlanda, alături de alte şapte state nordice, a semnat, marţi, o declaraţie în care aceste state au promis că vor colabora cu Comisia Europeană şi cu alţi parteneri-cheie pentru a fi pregătiţi să intensifice asistenţa internaţională acordată Republicii Moldova în actuala situaţie de criză din domeniul energetic, considerând că decizia Gazprom de a sista livrările de gaz în Transnistria vizează subminarea stabilităţii politice şi economice a Republicii Moldova.

Ucraina şi Republica Moldova sunt angajate în negocieri pentru a obţine aderarea la Uniunea Europeană, promovată de ambii lideri drept piatra de temelie a politicii lor externe. Autorităţile de la Chişinău au acuzat Moscova că se foloseşte de gaz ca de o armă pentru a încerca să destabilizeze guvernul şi să influenţeze alegerile parlamentare din acest an.

De la 1 ianuarie 2025, autorităţile de la Kiev au oprit tranzitul gazului rusesc pe teritoriul statului ucrainean, odată cu expirarea contractul de tranzit pe care îl aveau şi care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federaţiei Ruse.

Gazul rusesc care tranzita Ucraina era livrat inclusiv către Moldovagaz, toate volumele fiind direcţionate apoi în regiunea transnistreană prorusă. În noiembrie, autorităţile de la Chişinăul au discutat cu conducerea concernului rus Gazprom continuarea livrărilor prin ruta transbalcanică, însă compania nu a dat curs propunerii. Astfel, în prima zi a anului 2025, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a încetat să mai furnizeze gaz pentru stânga Nistrului, invocând neachitarea unei datorii a Chişinăului, o datorie care nu a fost confirmată de un audit internaţional.

Din volumele de gaz rusesc erau asigurate necesităţile de consum ale locuitorilor din regiunea transnistreană şi se producea energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

Acum, deficitul de energie electrică pe malul drept este asigurat din importuri, preponderent din România, în timp ce Transnistria se confruntă cu lipsa gazului, a căldurii, a energiei electrice şi chiar a apei curente.

Centrala de la Cuciurgan a început să producă curent electric pe bază de cărbune, însă, începând cu 3 ianuarie, zilnic au loc deconectări programate din cauză că există un consum de energie electrică ce depăşeşte producţia.

Chişinăul a propus ajutor Tiraspolului, inclusiv modalităţi de cooperare pentru gestionarea situaţiei, dar autorităţile separatiste ale regiunii transnistrene controlate de Kremlin neagă acest lucru, în ciuda evidenţelor, şi au refuzat inclusiv ajutorul umanitar sperând că Moscova va rezolva în cele din urmă situaţia în favoarea lor.

Cei 450.000 de locuitori ai regiunii separatiste sunt supuşi unor pene de curent de două ori pe zi, iar liderul transnistrean Vadim Krasnoselski acuză Moldova că nu a reuşit să rezolve criza şi respinge afirmaţiile autorităţilor centrale potrivit cărora acestea ar fi oferit ajutor pentru a atenua efectele întreruperii furnizării de gaze

Miercuri, regiunea a anunţat că mai are rezerve de gaz pentru încă 24 de zile.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Cum și pentru ce preț ar putea Trump să cumpere Groenlanda. De ce SUA vizează această insulă strategică

Bursele europene au închis în scădere miercuri, pe fondul deteriorării încrederii în economie, în decembrie