Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită anul acesta la Lisabona printr-un eveniment inedit, găzduit de renumita Fundaţie José Saramago. Seara culturală, cu muzică şi poezie, va avea loc la 16 ianuarie 2025 şi este organizată de Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Ambasada României în Republica Portugheză.
Programul evenimentului va include şi ceremonia de înmânare a decoraţiei conferite Elenei Covasan, profesor al cursului de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească, în semn de deosebită apreciere pentru profesionalismul şi dăruirea puse în slujba educaţiei românilor, pentru contribuţia importantă avută la promovarea limbii şi culturii române şi a imaginii României în Republica Portugheză.
De asemenea, în cadrul evenimentului, vor fi acordate titlurile onorifice „Amicus Romaniae” unor personalităţi portugheze: David Galego (Primarul Municipiului Redondo), Mário Antas (fostul director al Muzeului Naţional al Trăsurilor din Lisabona) şi José Manuel de Vasconcelos (poet, eseist şi traducător, vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor Portughezi).
José Manuel de Vasconcelos va aduce, totodată, un omagiu poetului naţional Mihai Eminescu şi culturii române, recitând o selecţie de poeme traduse pentru prima dată în portugheză de reputatul filolog Victor Buescu (exilat în Portugalia după instaurarea regimului comunist în România) şi publicate în 1950, la Lisabona.
Pianista Dana Radu, membră a Lisbon Contemporary Music Group şi pianist acompaniator la Academia Naţională Superioară de Orchestră din Portugalia va completa seara culturală cu un recital de muzică clasică.
Fundaţia José Saramago a fost înfiinţată în anul 2007 de însuşi scriitorul portughez şi este situată în Casa dos Bicos, edificiu de influenţă renascentistă şi manuelină, ridicat în secolul XVI, una dintre puţinele clădiri care a supravieţuit cutremurului devastator din 1755. Situată în districtul Alfama, Casa dos Bicos atrage atenţia vizitatorilor încă de la începutul secolului al XVI-lea, când a fost construită la ordinul lui Brás de Albuquerque (fiul lui Afonso de Albuquerque). Din punct de vedere arhitectural, edificiul uimeşte prin faţada sa acoperită cu peste 1000 pietre şlefuite în formă de diamant. Pe lângă toate activităţile şi manifestările dedicate lui José Saramago, Fundaţia găzduieşte numeroase alte evenimente culturale din capitala lusitană, precum lansări de carte, conferinţe, concerte.
Titlul onorific „Amicus Romaniae” a fost instituit în 2009, ca semn al recunoaşterii şi aprecierii faţă de personalităţi din mediul cultural şi artistic portughez, susţinători ai valorilor culturii române în spaţiul lusitan. Cele trei personalităţi „Amicus Romaniae” 2025 vor primi o gravură semnată de artistul Roland Pangrati, parte a expoziţiei „Drum de Apă şi de Piatră”, organizată în 2024 de ICR Lisabona, în parteneriat cu Ambasadele României şi Japoniei în Republica Portugheză.
Dana Radu este născută în România şi a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti. A câştigat mai multe premii şi a înregistrat programe pentru Radio şi TV Bucureşti, precum şi pentru TV Cultura din Brazilia. Între 2000 şi 2018, a locuit în Brazilia, unde a performat ca pianistă pentru Fundaţia OSESP (Orchestra Simfonică de Stat din São Paulo) şi ca profesor la Şcoala Municipală din São Paulo. De-a lungul carierei sale, a participat la diverse festivaluri şi concursuri internaţionale. În 2018, s-a mutat în Portugalia, unde predă la Conservatorul Naţional din Lisabona şi activează ca pianist acompaniator la Academia Naţională Superioară de Orchestră. Este membră a Lisbon Contemporary Music Group şi susţine recitaluri solo şi de muzică de cameră.