Ziua Internaţională a Luminii, 14 mai, va fi sărbătorită la Universitatea din Oradea

Potrivit paginii de facebook a Universităţii, în ziua de 14 mai 2025, când lumea celebrează „International Day of Light”, la Universitatea din Oradea vor avea loc ateliere, proiecţia unui film documentar şi manifestări cultural-artistice. De această dată, la a doua ediţie a celebrării luminii, gazda acestor manifestări va fi Facultatea de Arte, în sala multifuncţională a universităţii.

Programul evenimentelor

De la ora 10:00 va fi deschisă expoziţia „Lumina care ne înconjoară”, expoziţie care prezintă „creaţii inovatoare de lămpi, realizate de studenţi şi proiecte studenţeşti pe tema luminii şi a responsabilităţii faţă de mediu”, după cum au precizat curatorii evenimentului, cadrele didactice de la programele Arte Decorative şi Design Vestimentar ale Facultăţii de Arte, conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu şi conf. univ. dr. Ana Maria Abrudan.

În acelaşi cadru, va avea loc proiecţia unui film de scurtmetraj, cu subtitrare în limba engleză şi „o impresionantă documentaţie vizuală”, despre procesul de realizare a corpurilor de iluminat expuse.

Programul mai cuprinde o sesiune creativă despre reutilizarea materialelor reciclabile pentru a construi lămpi unicat şi sustenabile. Atelierul este deschis şi participanţilor online, cu înregistrare prealabilă.

În seara aceleiaşi zile, de la ora 20:00, sub coordonarea directorului Departamentului de Muzică al Facultăţii de Arte, conf. univ. dr. Ariadna Mircescu, va avea loc o serată muzicală de dedicată luminii.

„Recitalul de chitară live pe care l-am pregătit se va desfăşura într-un cadru liniştit, la lumina lumânărilor şi a lampioanelor artizanale”, a precizat conf. univ. dr. Ariadna Mircescu.

Evenimentele dedicate Zilei Internaţionale a Luminii sunt organizate de grupul de lucru WP 5 – Implicare pentru Societăţi şi Economii Durabile, de la Universitatea Oradea, membră în Alianţa europeană EU GREEN, alături de alte opt universităţi din Europa.

„Va fi o celebrare multidisciplinară care combină sustenabilitatea, creativitatea şi expresia culturală, prin ateliere, expoziţii şi spectacole cu tematica luminii”, a precizat prof. univ. dr. habil. Mariana Mureşan, coordonatorul WP 5.

Despre EU GREEN

EU GREEN este o alianţă formată din nouă universităţi europene de dimensiuni medii, situate în regiuni periferice ale continentului european, ancorate la nivel regional, dar cu orientare globală. Fiecare dintre parteneri e concentrat pe un anumit set de practici legate de sustenabilitate.

Acestea sunt: Universitatea din Gavle (Suedia), Universitatea Wroclaw de Mediu şi Ştiinţele Vieţii (Polonia), Universitatea din Parma (Italia), Universitatea D’Angers (Franţa), Universitatea Evora (Portugalia), Universitatea Otto von Guericke din Magdeburg (Germania), Institutul de Tehnologie Carlow (Irlanda), Universitatea din Oradea (România) şi Universitatea din Extremadura (Spania). Scopul declarat al acestui consorţiu academic este să transforme universităţile membre în „universităţi ale viitorului”.

Timp de patru ani, în perioada 2023 -2026, EU GREEN beneficiază, din partea EACEA – Agenţia Executivă Europeană pentru Educaţie şi Cultură, de 14 milioane de euro, fonduri ce vor fi investite de cele nouă universităţi membre în proiecte de educaţie, cercetare, internaţionalizare, acces, diversitate şi incluziune socială, management inovator sau antreprenoriat pentru sustenabilitate, dezvoltarea unor campusuri universitare sustenabile şi sănătoase.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Moarte ciudată la Timișoara: Un pacient internat a murit lângă morgă, îmbrăcat în haine civile

VIDEO Percheziții de amploare în Capitală și Ilfov, după o încăierare violentă de 1 Mai: Suspecții, duși la audieri