Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice/ Principesa Sofia: Provocările bătrâneţii trebuie întâmpinate cu respect şi empatie

Provocările bătrâneţii trebuie întâmpinate cu respect şi empatie, iar dezvoltarea de soluţii concrete şi de durată trebuie să continue, a transmis Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, membru în Consiliul Director al Fundaţiei Regale Margareta a României, în mesajul său cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice.

„Vreau să transmit deplina mea apreciere şi profundul meu respect pentru cei mai mult de 3,8 milioane de seniori din România. Trebuie să întâmpinăm provocările vârstei cu respect şi empatie şi, mai presus de toate, să continuăm să dezvoltăm soluţii concrete şi de durată. Vă mulţumesc foarte mult tuturor pentru ajutorul inestimabil oferit în întâmpinarea nevoilor din ce în ce mai complexe ale cetăţenilor seniori ai României”, a declarat Principesa Sofia, marţi, la cea de-a opta ediţie a conferinţei naţionale „Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă”, organizată de Fundaţia Regală Margareta a României la Teatrul Naţional Bucureşti.

La rândul său, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a transmis, în mesajul său scris cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, că bătrâneţea merită trăită cu demnitate.

„Participarea la viaţa socială, menţinerea relaţiilor, posibilitatea de a contribui la un mai bine mai presus de noi pot transforma această vârstă delicată într-una remarcabilă”, a afirmat aceasta.

Nu în ultimul rând, Majestatea Sa Margareta a punctat că fiecare persoană în vârstă are valoare, este „o prezenţă preţioasă” pentru familie, comunitate şi naţiune, contribuind în felul său la binele celor din jur.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că îşi doreşte ca şi în România bătrâneţea să fie „a treia tinereţe”, cum este percepută în multe alte ţări ale Uniunii Europene.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


„Când copiii le-au crescut, când sunt copiii dânşilor la casele lor, iar seniorii noştri au mai mult timp decât altă dată, dânşii merită să aibă venituri decente, care să le permită să îşi împlinească pasiunile de-o viaţă, să călătorească, să îşi permită să cumpere o carte bună pentru dânşii, pentru copii, pentru nepoţi, pentru oamenii dragi, să îşi permită o masă în oraş cu prietenii, un film la cinematograf, să meargă la teatru sau la operă”, a mai declarat Simona Bucura-Oprescu.

De asemenea, ea a amintit că Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a elaborat Strategia naţională pentru îmbătrânire activă şi că principalele rezultate vizate prin implementarea sa sunt: viaţă mai lungă şi mai sănătoasă, creşterea nivelului de ocupare a forţei de muncă la vârste mai înaintate, precum şi a participării sociale şi politice a grupurilor persoanelor vârstnice, scăderea dependenţei persoanelor vârstnice şi îmbunăţirea serviciilor de îngrijire de lungă durată.

„Reforma pensiilor aduce echitate în sistemul public de pensii şi creşterea echitabilă şi constantă a veniturilor persoanelor vârstnice. Respectul şi răsplata pentru muncă trebuie să le aducă veniturile necesare, astfel încât pensionarii să îşi permită mai mult, pensia să nu fie doar suma necesară traiului zilnic, ci cea care oferă posibilitatea pensionarilor de a avea o viaţă socială activă, a îşi crea bucurii şi plăceri mai mari sau mai mici”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu.

Ea a atras atenţia că pe măsură ce speranţa de viaţă creşte, şi calitatea vieţii seniorilor trebuie să se îmbunătăţească.

La rândul său, Mugurel Mărgărit, director executiv al Fundaţiei Regale Margareta a României, a punctat că, în cadrul conferinţei, vorbitori din ţară şi din străinătate vor parcurge trei paneluri despre pregătirile pentru ca seniorii din România să aibă o bătrâneţe frumoasă; vârstnicii vulnerabili şi proiectele ce le sunt adresate şi care pot constitui modele de bune practici; îmbătrânire activă, oportunităţi şi direcţii de dezvoltare. AGERPRES/(A – autor: Iulia Carciog, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)

Sursa: www.agerpres.ro

Emisiunea „MasterChef”, lider de audienţă cu peste 1,2 milioane de telespectatori la nivel naţional

Fotbal: Klopp, distins cu cea mai importantă decoraţie a Germaniei